Φυσική

Roligt att du har hittat hit till vår fysik-sida! Φυσική, eller fysik, är något som vi alla har som ett gemensamt intresse, dock kan det ibland vara svårt att veta vad man kan göra som fysikintresserad student. Därför kommer vi här att samla olika föreläsningar, sommarforskarskolor och fysik-relaterade evenemang som just du kanske skulle vilja gå på. Har du några tips på evenemang som vi inte har publicerat än? Tipsa oss gärna genom att maila till info@lisemeitnerdagarna.se!
Förbund

 

unga_forskare_logo

Förbundet Unga Forskare är en ideell organisation för unga som är intresserade av naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare har anor ifrån 1950-talet och finns idag för att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse inom dessa områden på fritiden. Förbundet har ca 4000 medlemmar, ett 40-tal medlemsföreningar runt om i landet och driver ett flertal nationella verksamheter, såsom Utställningen Unga Forskare, flera sommarforskarskolor, Gnistan, och SIYSS.

För att läsa mer om Förbundet unga forskare - klicka här.

astronomisk-ungdom-logo

Astronomisk Ungdom är ett ideellt ungdomsförbund för barn och unga som är intresserade av rymden. AU startades 2012 och har idag ca 1300 medlemmar, 9 medlemsföreningar, och driver flera nationella verksamheter såsom astronomiläger, en sommarforskarskola inom astronomi och rymdteknik, trottoarastronomi, ett nationellt resurscenter i astronomi för lärare, en bloggportal för rymdbloggare, en rymdpodd, delar ut ett årligt stipendium och mycket annat.

För att läsa mer om Astronomisk Ungdom - klicka här.

sua_logo_green_bold

Sveriges unga akademi är ett oberoende, tvärvetenskapligt forum för ett urval av de mest framstående yngre forskarna i Sverige inom alla ämnesområden. Akademin möjliggör möten över ämnesgränserna som ger upphov till oväntade initiativ. Den bildades 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien och har idag 34 ledamöter.
För att läsa mer om Sveriges unga akademi - klicka här.

Young Minds logo

Vi som anordnar Lise Meitner-dagarna är del i Europeiska Fysikersamfundets (EPS) ungdomsnätverk Young Minds. Vår sektion “Swedish Young Minds” startades sommaren 2017 och vi har planer på att utvidga verksamheten efter intresse hos medlemmarna. Swedish Young Minds vänder sig till universitetsstudenter och doktorander och det är kostnadsfritt att bli medlem. Perfekt att engagera sig i efter Lise Meitner-dagarna om du börjar plugga fysik på universitetsnivå. Är du intresserad av att veta mer eller vill bli medlem går det bra att kontakta: youngminds@lisemeitnerdagarna.se  

Svenska fysikersamfundet

Svenska fysikersamfundet är en ideell förening grundad 1920 av ”den fysiska vetenskapens utövare, främjare och vänner”. Samfundet har som mål att främja fysikalisk forskning och fysikens tillämpningar. De vill också sprida information om fysik och fysikutbildning och stimulera intresse för naturvetenskap. Samfundet är till för att öka samverkan mellan fysiker och andra grupper i samhället, och verkar nationellt - och internationellt i samarbete med andra fysikersamfund!
För att läsa mer om Svenska fysikersamfundet - klicka här.

Sommarforskarskolor

rays

Research Academy for Young Scientists (Rays) är Sveriges bästa sommarforskarskola där 21 ungdomar från hela landet under fyra sommarveckor får en chans att testa på deras sanna vetenskapliga passion. Vårt mål är att våra deltagare ska inspireras, engageras och utmanas på ett sätt som de aldrig fått förut. Att dessutom få en chans att genomföra ett forskningsprojekt hos en professor inom precis den delen av vetenskap man är intresserad av, plasmafysik eller biokemi. Vår vision om att Sverige en dag ska bli en världsledande forskningsnation börjar med dig som går i andra året på gymnasiet. Allt du behöver är ett intresse och ett driv, vi ser till att du får resten.

För att läsa mer om Rays eller hur du ansöker - klicka här.

sua_logo_green_bold

Sveriges unga akademis sommarforskarskola, Forskarmöten, är ett 3-dagarsmöte för ungdomar som ska börja tredje året på gymnasiet. Forskarmöten äger rum i Fiskebäckskil på västkusten. Med fokus på kärnan i forskning, nyfikenhet och upptäckarglädje, varvas diskussioner med studiebesök, föreläsningar och utflykter. Tips inför både gymnasiearbete och fortsatta studier ges av de framstående forskarna i akademin.
För att läsa mer om Forskarmöten eller hur du ansöker - klicka här.

Vetenskapliga tävlingar

Unknown-1

Utställningen Unga Forskare är en Utställning för gymnasieelever som går sitt tredje år på gymnasiet och har gjort ett projekt inom naturvetenskap, matematik eller teknik. Det är en utställning för likasinnade elever där de blir bedömda av en professionell jury, får vara med om intressanta föreläsningar, häftiga möten och ställa ut sitt projektarbete samtidigt som de har chans att vinna stipendier och stipendieresor till hela världen till ett värde av en halv miljon kronor.

För att läsa mer om Utställningen eller hur du ansöker - klicka här.

Wallenbergs fysikpris

Wallenbergs fysikpris är en fysiktävling som anordnas av Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram (eller annat program med fysik). Tävlingen består av en kvalificeringstävling och en finaltävling. Kvalificeringstävlingen äger rum på respektive gymnasieskola. Tävlingen sker individuellt, men priser delas också ut till bästa skollag. Varje skolas tre bästa deltagare utgör skolans lag. Wallenbergs fysikpris är svensk uttagning till den europeiska och den internationella fysikolympiaden, men också en breddtävling i fysik. Någon fullständig resultatlista publiceras ej efter kvalificeringstävlingen. Den resultatlista som publiceras innehåller de sex bästa skolorna samt namn och poäng för de 12-15 bästa som går vidare till finalen.

Vill du veta mer om tävlingen - klicka här!