AlbaNova och Vetenskapens hus 2019

Lise Meitner-dagarna kommer att hållas i Stockholm, på AlbaNova. AlbaNova universitetscentrum, Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik, är en byggnadsanläggning i Albano i Stockholm. Syftet med att bygga AlbaNova var att framhäva samarbetet mellan fysikinstitutionerna på Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan. Idag finns ämnesområdena fysik, astronomi, bioteknik, bioinformatik, strukturbiokemi representerade i Albanova. Från 2006 är Nordita lokaliserat till Albanova.

 

Vetenskapens hus ligger sedan 2001 vid AlbaNova och har som syfte att stimulera ungas intresse för teknik och naturvetenskap. Mer än 70 000 personer besöker varje år Vetenskapens hus för att ta del av spännande experiment och delta i evenemang med anknytning till naturvetenskap. Laborationerna under Lise Meitner-dagarna kommer anordnas i samarbete med Vetenskapens hus och finns beskrivna nedan.

Hitta till AlbaNova från Stockholm centralstation

  1. Efer att ha klivit av tåget, gå in på själva Centralstationen. Det finns skyltar och det ligger inomhus.

  2. Där inne finns skyltar mot tunnelbana. Du kan behöva ta dig en våning ned beroende på var du kommer in i Centralstationen, men leta efter skylten "tunnelbana" som har en tunnelbane-ikon på sig.

  3. När du kommer till spärrarna till tunnelbana blippar du din enkelbiljett (eller mobil) mot rätt läsare vid spärren. Det står vilken läsare du ska blippa mot.

  4. Innanför spärren finns det olika tunnelbanelinjer att välja mellan, följ skylten som är RÖD och där det står "14 MÖRBY CENTRUM" på. Du kommer antagligen behöva åka en eller två rulltrappor nedåt till perrongen.

  5. Alla tunnelbanor som går vid perrongen som har den RÖDA skylten med "14 MÖRBY CENTRUM" på kan du ta. De går med ca 3 minuters mellanrum.

  6. Åk 3 stationer och gå av vid TEKNISKA HÖGSKOLAN.

  7. Du går till den ände av plattformen där det är skyltat "Tekniska högskolan". Det är längst fram i färdriktningen på tunnelbanan du kom med.

  8. Gå upp för trappan och ut på gatan.

  9. Härifrån är det bara ca 20 minuter promenad till AlbaNova! Smidigast vore om du kunde använda någon kart-app härifrån.

Från Centralstationen till AlbaNova/Vetenskapens hus

atom Ta dig till tunnelbanestationen ”T-Centralen” som ligger i källaren på Stockholm 
Centralstation (följ skyltar) 

atom När du passerat spärrarna ska du ta Röd linje 14 mot Mörby Centrum

atom Åk 3 stationer och kliv av vid Tekniska Högskolan


Därifrån kan du antingen

atom Promenera ca. 15 min till AlbaNova 

atom Eller ta buss 61 från Valhallavägen - mot Ruddammen

atom Hållplatsen Ruddammen ligger precis vid AlbaNova så kliv av där om du åker buss